Lilly Bindeanu
LILLY BINDEANU

Cluj DevOps MeetUp - Configuration Management with CFEngine

Echipa Human Direct s-a bucurat sa fie prezentă din nou la Cluj DevOps MeetUp, un eveniment care și-a propus să promoveze construirea unei comunități de oameni pasionați de DevOps, specialiști cu expertiză vastă și ingineri software la început de drum.

Tonul evenimentului este dat de Liviu Damian, organizatorul Cluj DevOps MeetUp. Atmosfera e încurajată de prezența unui auditoriu mai restrâns. Am observat că deja fiind la a doua ediție, participanții sunt mai deschiși la discuții, dezbateri sau completări ale prezentării, care de altfel sunt chiar încurajate. Contextul pare a fi ideal și pentru cei care vor să exerseze abilitățile de prezentare.

DSC_1657_8daf61ff4a1438f5e436ce2da416c27c

De data aceasta s-a discutat despre Configuration Management with CFEngine, având și o paralelă la celelalte tehnologii care pot fi utilizate, precum Puppet, Chef, Ansible sau SaltStack. De asemenea, a fost interesant să descoperim avantajele și dezavantajele în utilizarea Puppet, Chef sau Ansible. Unele fiind unelte noi, au fost utile și completări ale experiențelor individuale cu acestea sau contextele în care este recomandată abordarea lor.

Daniel Stan a fost cel care a ne-a transmis mai multe informaţii despre CFEngine - de la istoric, păreri personale şi modalitatea în care îl utilizează, până la comparaţii cu alte tool-uri utilizate pentru configuration management precum Puppet, Chef, SaltStack şi Ansible şi un demo pentru a ne face o idee mai bună despre cum arată şi funcţionează CFEngine şi Rudder.

DSC_1637_8daf61ff4a1438f5e436ce2da416c27c

Cluj DevOps MeetUp este o comunitate cu oameni deschiși și dispuși să se ajute reciproc. Se discută ca între prieteni, deschis despre diverse teme şi sunt sinceri - aspectele pro şi contra pe care le-au adus în ceea ce priveşte utilizarea unui tool erau trecute prin filtrul personal şi explicate prin prisma experienţelor pe care le-au avut ei.

DSC_1636.jpg#asset:1613

Deși se află doar la a doua ediție, evenimentul promite construirea unei comunități și prezintă toate ingredientele necesare pentru atingerea obiectivului. În perspectivă următorul eveniment va avea loc în septembrie, însă vă ținem la curent cu noutățile!