Tranziția spre munca full remote afectează motivația în muncă?

Anne-Lise Brown
Anne-Lise Brown ↓ citește în 7 minute
Jan 12, 2021
Citit de 94 de ori

10 idei pentru menținerea echipei tale pe linia de plutire

Noțiunea de echipă găzduiește în contextul actual dimensiuni noi și presupune abordări pe măsură. De vreme ce noi am trecut deja prin acest treasure hunt al ideilor pentru a nu doar menține echipa unită, dar și pentru a îmbunătăți anumite aspecte ale coeziunii acesteia, ne-am hotărât să împărtășim cu voi 10 activități care pe noi ne-au ajutat să întărim relațiile dintre membri și să funcționăm optim chiar și la distanță. Suntem optimiști și încă sperăm să revenim cât de curând la activități de team building susținute față în față, dar până atunci iată câteva idei care pe noi ne-au ținut aproape și ne-au făcut să zâmbim chiar și în zilele înnorate și friguroase.

1. Se spune că oamenii care mănâncă împreună rămân împreună

Danezii au chiar și un termen pentru asta, fællesspisning, care s-ar traduce ca „mâncat la comun”, dar se referă nu doar la acțiunea de a mânca în compania altora, ci și la sentimentul de apartenență pe care îl ai când împarți momentul intim al mesei cu ceilalți. Înstrăinarea oamenilor era deja un fenomen tot mai des întâlnit susținut de dezvoltarea rețelelor de socializare, dar restricțiile pandemiei au impus izolarea socială, ceea ce ne-a făcut pe toți mai conștienți de valoarea de neînlocuit a conexiunii umane. Conexiunea umană este, după cum sugerează și numele companiei noastre, una dintre valorile centrale după care ne ghidăm activitatea, de aceea ne-am propus să o susținem cu orice preț. Am savurat împreună, din spatele ecranelor, surprize dulci și sushi și chiar am sărbătorit deodată ziua unei colege, primind fiecare dintre noi câte o felie de tort. Bucuria unui desert împărțit cu colegii nu a fost doar o iluzie a organelor de simț, ci practica de a mânca împreună cu ceilalți este chiar în topul celor 10 modalități menționate de publicația Psychology Today pentru a favoriza starea de bine printr-un boost de oxitocină.

2. O carte bună e un conversation starter perfect

Știi acel moment când cineva te roagă să spui ceva despre tine și deodată pare că nu mai știi cine ești? O introducere bună în autocunoaștere, un prilej de reflecție și un partener de discuție sunt ingredientele unor călătorii spre sine reușite. Am trimis colegilor două dintre cărțile lui Simon Sinek, Start with Why și Together is better ca punct de start al unor discuții având ca scop descoperirea propriului „de ce?”, al motorașului care ne pune în acțiune și ne ghidează alegerile. După ce fiecare a povestit o întâmplare din viața sa pe care o consideră importantă în puzzle-ul ce constituie persoana care este în prezent, am scris pe bilețele fraza care sumarizează „de ce”-ul nostru, iar ulterior a trebuit să ghicim cui aparține fiecare frază. A ieșit extraordinar! A fost un prilej de a ne cunoaște și autocunoaște mai bine și ne-a reamintit de ce am ajuns să constituim o echipă și de ce împreună suntem mai puternici.

IMG_8578_2d57f7de275c7f3e77f75f27e58b51eb

3. Human Bingo este un joc care nouă ne-a plăcut tare mult

Am făcut acest joc la Cetățuia Food Park în timpul verii când am sărbătorit aniversarea colegei noastre Andreea, dar credem că poate avea același farmec și într-o variantă online. Fiecare dintre noi a primit o listă cu 10 întrebări mai specifice despre Andreea, iar răspunsurile au fost împărțite între colegi. Contracronometru a trebuit să găsim răspunsurile corecte la toate întrebările, iar primul care reușește să fac asta strigă „bingo!”. Desigur, Human Bingo poate fi adaptat astfel încât să conțină întrebări despre toată echipa, iar asta îl face chiar și mai provocator.

4. Fiecare coleg își aduce aportul unic atât la nivel profesional, cât și personal

Cu toții avem acel coleg care ne face să zâmbim sau acel coleg care este mereu gata să ne ajute sau acel coleg care are toate răspunsurile. Autenticitatea fiecăruia merită să fie recunoscută și sărbătorită, iar noi am ales să începem cu Lia, colega care a asistat timp de 7 ani la evoluția Human Direct. Așa că am creat pentru ea un mesaj video: aș vrea sa fiu Lia pentru o zi. Un astfel de filmuleț poate fi montat pentru fiecare coleg în parte și cu siguranță va fi motiv de bucurie și pentru cel apreciat și pentru cei care își exprimă aprecierea sinceră. Tot pentru a ne exprima aprecierea pentru colegii noștri, ne folosim pe Slack de extensia Disco, cu ajutorul căreia putem să ne trimitem în mod anonim felicitări și complimente virtuale. Acest proces de gamification reprezintă încă un impuls să dăm tot ce putem și să menținem o atitudine pozitivă de-a lungul zilei.

IMG_4668_2d57f7de275c7f3e77f75f27e58b51eb

5. Team building-urile online pot fi ...

... generatoare de energie bună și dorință de implicare în momentul în care sunt gândite astfel încât echipa să depindă de activitatea fiecărui membru în parte. O idee de astfel de TB online care ne-a determinat pe toți să ne implicăm și să scoatem la iveală artiștii din noi a fost cel condus de una dintre colegele noastre, Evelin. Fiecare dintre noi am primit un fragment dintr-o poveste si l-am „pus în scenă” folosindu-ne în mod creativ de obiecte avute în casă, iar împreună online am reconstituit întreaga poveste. La final colega noastră ne-a învățat și o coregrafie și am dansat împreună printre hohote de râs.

6. Implementare rapidă

Q&A cu departamentul de management au fost implementate cu rapiditate pentru a ne asigura că fiecare dintre angajați deține informațiile referitoare la perspectivelor noi de colaborare, ședințele fiind un prilej de apreciere a eforturilor echipei și de încurajare a unei munci individuale în concordanță cu viziunea de ansamblu. Pentru că un business nu este reprezentat doar de conducere, ci de întreaga echipă, discutarea săptămânală a campaniilor de recrutare active, dar și alte teme relevante precum impactul covid asupra afacerii, ne permite să avem o abordare omogenă, o înțelegere și o țintă comune la nivel de echipă. În această ordine de idei am implementat și un chestionar anonim vizând job insecurities pentru a observa aspectele care necesită mai mult suport.

7. Perioada pandemiei poate să fie copleșitoare pe mai multe planuri

Diminuarea ocaziilor ce permit conexiune umană reală are cu siguranță repercusiuni asupra stării emoționale. Pentru a minimalizarea efectele negative ale izolării am introdus discuții deschise independente de obiectul activității profesionale desfășurate de membri, discuții prin care am încurajat exprimarea liberă a frustrărilor, nemulțumirilor sau provocărilor provocate de contextul actual. Acestea au avut un efect liberator, ne-au detensionat și ne-au ajutat să ne apropiem unii de ceilalți într-un mod autentic și să avem o mai bună înțelegere a felului în care fiecare dintre noi acționează la nivel individual. Când încă vremea era prietenoasă cu noi, am profitat de o zi însorită pentru a ne întâlni față în față și am purtat o astfel de discuție pe malul Someșului, iar cel mai sincer dintre noi a primit din partea colegilor o ciocolată maaaare pentru a-i aduce un zâmbet (și niște ciocolată) pe buze.

8. Mereu putem găsi și o parte plină a paharului

Așa că încurajăm păstrarea unei atitudini pozitive asupra situațiilor pe care le întâmpinăm și privim micile neplăceri cu umor. Quizz-urile și alte activități de cunoaștere a colegilor au fost pilonii distracției echipei, și că tot veni vorba de umor, am introdus și un canal/chat intitulat Thanks Corona! :) unde împărtășim momentele de recunoștință. Tot pentru o mai bună cunoaștere a echipei am inițiat un canal I am human after all în care dezvăluim părți din noi - oamenii, dincolo de noi - angajații, cum ar fi poze din copilărie, melodii preferate din diferite etape ale vieții, cartea citită de mai multe ori, hobby-uri de-ale noastre etc.

9. Pe vremea când încă ne întâlneam

Pe vremea când încă ne întâlneam la sediul nostru, chicineta era locul care ne auzea toate glumele, poveștile și relatările și ne răsfăța cu nenumărate căni de cafea. Suntem conștienți de necesitatea pauzelor, iar uneori, lucrând de acasă, suntem tentați să ne afundăm în muncă pentru ore în șir, ceea ce deși sună ca un boost de productivitate, pe termen lung poate să aibă un efect negativ de burnout. De aceea, am creat Lounge-ul Human Direct, o simulare a chicinetei noastre dragi, un canal unde poți să intri să bei o cafea cu restul colegilor și să te detașezi pentru câteva minute.

IMG_1525_2d57f7de275c7f3e77f75f27e58b51eb
0009_IMG_9737_2d57f7de275c7f3e77f75f27e58b51eb

10. Mici evadări din fața ecranului sunt mereu binevenite

Cu toții știm că munca în IT este statică. Întâlnirile ocazionale cu echipa de IT, ținând, desigur, cont de distanțarea fizică impusă de contextul actual, pot avea un efect revigorant. Fiți creativi! Vă propunem o explorarea orașului și a împrejurimile cu o deschidere spre a le privi din perspectiva unui turist care le vede pentru prima dată. Veți fi surprinși câte lucruri noi veți descoperi despre locurile pe care le considerați familiare deja.

<- ->
Prezentare din 2 imagini.

Îți prezentăm consola
developerului.

Înscrie-te la newsletter-ul nostru și vei primi actualizări periodice cu postări noi, concursuri, evenimente și oportunități de locuri de muncă.

$